Det danska lasarettsfartyget MS/Jutlandia i Korea

MS/Jutlandia blev byggt på Naksov skeppsvarv 1934 och var tänkt som en kombinerad passagerare och lastfartyg. MS/Jutlandia skulle segla mellan Köpenhamn och Bangkok.
När Koreakriget bröt ut 1950 fick den danska regeringen en förfrågan från FN om bidrag till de allierade styrkorna i Korea. Ganska snart så sände Danmark medicinvaror till Korea eftersom det inte var helt klart att de skulle bidra på något sätt. Efter förhandlingar, vilka inte var okomplicerade, beslutade man att sända ett sjukhusfartyg.
MS/Jutlandia sändes till Naksov varvet för ombyggnad till ett modernt lasarettsfartyg. Vid ombyggnaden var det viktigt att behålla fartygets civila status och hon målades vit med röda korsemblem på sidorna. På militära sjukhusfartyg finns ett grönt påmålat band vilket på MS/Jutlandia var rödmålat.
Chef på fartyget var kommendör Kaj Hammerich som tagit ledigt som president för det danska röda korset. Han bibehöll sin grad som sjöofficer för att lättare kunna föra dialog med FN kommandots chefer i Korea.
Fartygschef och kapten var Kapten Christen Kondrup som varit fartygets befälhavare i många år. Besättningen bestod av 97 sjömän.
Då alla ombordvarande skulle umgås med soldater under tiden i Korea fick alla en militär grad.
Fartyget fick 4 operationssalar, 4 sjukhusavdelningar med 356 sängar, röntgen, ögon och tandläkarklinik samt laboratorier, apotek och specialistavdelningar. På fartyget fanns en sjukhusstab bestående av 91 personer med en överläkare som chef (chefsläkare var överläkare Mogens Winge) samt 42 sjuksköterskor, xx läkare och övrig personal. Medelåldern var cirka 40 år.
Den 23 februari 1951 avseglade MS/Jutlandia till Korea. Hon seglade under tre flaggor Dannebrogen, Röda Korset och FN flaggan. Före avgång besökte Kung Fredrik och Drottning Ingrid fartyget och tog farväl av personal och besättning och önskade dem lycka till. Resan gick först till Japan sedan till Korea där hon var framme efter 38 dagar.
Den 10 mars 1950 började MS/Jutlandia sitt uppdrag i Pusan. Vid det tillfället låg fronten cirka 20 mil från Pusan. Med hänsyn till utvecklingen av kriget fanns det från cirka 100 till 200 sårade på fartyget. Vid perioder om låg aktivitet blev det ibland konkurrens om var sårade skulle behandlas. MS/Jutlandia blev populär då det var modern behandling och graden av tillfrisknad var stor för att inte tala om kockarna ombord som lagade hamburgare och glass till de sårade. Här behandlades också civila koreaner. Vilket än idag uppskattas av koreanerna. General McArthur ansåg inte att civila skulle behandlas utan dessa fick tas i land till förmån för att behandla sårade soldater vilket inte sågs som god sed av den danske kommendören.
I samband med sommarens inträde och det varma klimatet så sändes MS/Jutlandia till Rotterdam i augusti 1951 eftersom fartyget inte hade någon klimatanläggning. På fartyget fanns vid tillfället cirka 200 patienter. Resan till Rotterdam var inte helt friktionsfri.
Efter översyn och reparationer i Rotterdam avseglade MS/Jutlandia återigen till Pusan i november 1951. Hon var framme och i tjänst igen från den 13 november. MS/Jutlandia kunde ta emot 350 patienter men beläggningen var i medeltal cirka 200-250 patienter. Väl tillbaka kom det också koreanska läkare ombord. För att höja kvaliteten på dessa undervisades de under vistelsen på fartyget. Det blev också klart att vårda civila på de återstående 100 sängplatserna. När en civil läggs in på sjukhus i Korea så flyttar familjen med. Självklart blev det ett problem som läkarna fick lösa på ett pedagogiskt sätt för att inte fylla fartyget med civila. Det var många barn som togs ombord och de blev snabbt populära bland både soldater och sjömän. De började att bedriva skolundervisning på fartyget. Här fick man kontakt med präster och lärare som hjälpte med arbetet. Det bildades ett vänförbund som än idag finns aktivt.
29 mars 1952 avseglar MS/Jutlandia från Korea på sin tredje resa. Med på fartyget finns 194 patienter. Under resan gjordes et uppehåll på Nakskov varvet och ett helikopterdäck, en ögonklinik samt en brittisk ambulansmotorbåt blev tillfört fartyget. Det installerades också en klimatanläggning. 20 september 1952 avseglade hon till Japan och nådde fram till Yokohama den 2 november. På plats blev helikopterdäcket inspekterat och godkänt för att använda i Korea. Den 20 november ankom MS/Jutlandia till Incheon bukten där hon blev stationerad cirka 4 mil från fronten. Besättningen kunde se och höra kanonelden från fartyget. Därmed var alla beredda att ta emot sårade. En sårad kunde tack vara helikopterbryggan vara ombord och behandlas inom 20 minuter.
I mars 1953 var det särskilt hårda strider vilket gjorde att fartyget tog emot 169 sårade varav 81 mycket alvarligt skadade soldater. Under hela mars kom det cirka 300 soldater varav cirka 100 med helikopter.
Genom placering av fartget i Incheon bukten fanns det inga möjligheter att hjälpa civila. Genom de pauser som uppstod kunde personal från fartyget hjälpa till och bygga upp resurser på land som kunde ta omhand civila och soldater.
Den 16 augusti fanns inte längre något behov av MS/Jutlandia utan fartyget seglade hem till Danmark. Hon avseglade från Tokyo med 229 patienter och frigivna fångar ombord. Hon ankom Köpenhamn den 16 oktober 1953. Hon tjänstgjorde under FN i 999 dagar och bar efter detta en dansk flagga.
Totalt behandlades nästan 5000 sårade allierade soldater från 24 olika nationer samt mer än 6000 civila koreaner varav ett okänt antal barn. Totala antalet sjukdagar blev i nästan 85 000 vilket innebär cirka 17 dagar i genomsnitt per sårad.
På fartyget tandklinik vårdades också Korea förste president Syngman Rhee.
1960 i september blev MS/Jutlandia en kunglig yacht när den thailändske kungen nyttjade henne för ett besök i Skandinavien. 1963 nyttjade prinsessan Margrethe II fartyget för officiellt besök i Genova, Heraklion, Suezkanalen, Aden, Karachi, Sri Lanka, Singapore och Hongkong. Mellan dessa celebra rutter nyttjades fartyget för sina vanliga uppdrag med trafik mellan Köpenhamn och Bankok fram till 19 december 1964 då hon den 14 januari 1965 såldes till en spansk skeppsskrotare och den sista färden gick från Köpenhamn till Bilbao där hon blev skrotad.
På Langelinje i Köpenhamn står en minnessten för sjukhusskeppet MS/Jutlandia. Texten är både på danska och koreanska. Det står:
”23 januari 1951 – 16 oktober 1953. Danmarks bidrag till De Förenta nationernas gemensamma befäl under Korea-krigen. Denna sten från Korea är given i tacksamhet från koreanska veteraner.”
Musikern Kim Larsen har gjort historien om MS/Jutlandia känd för de flesta i Danmark. Den gavs ut 1986 och är fortfarande en av de mest spelade live numren. Många danska skolelever sjunger Kim Larsen och Bellamis sång “MS/Jutlandia” i skolan.