Även Norge drev ett fältsjukhus under koreakriget. Det var ”Normash” (Norwegian Military Surgical Hospital). Till skillnad från det svenska sjukhuset så flyttade det norska sjukhuset omkring allt eftersom fronten flyttade sig.
I samband med Koreakriget så diskuterades flitigt i Norden hur vi skulle kunna hjälpa den koreanska befolkningen. Det stod helt klart både vad gäller Danmark, Norge och Sverige att det inte var aktuellt med någon beväpnad trupp i likhet med det som kom att sändas till bland annat Mellan Östern.
Sverige var tidigt ute med att fatta beslut om ett Röda Kors sjukhus omfattande 200 sjukhusplatser. Se särskild artikel.
Danmark fattade beslut om att sända ett sjukhusfartyg m/s Jutlandia. Se särskild artikel.
Norge tog kontakt med Sverige och Danmark för vidare diskussioner om eventuella hjälpinsatser. Vid den tidpunkten fanns Sverige i Korea med Röda Korssjukhuset och Danmark hade fattat beslut om att sända ett sjukhusfartyg.
Norge började då föra diskussioner om huruvida de skulle hjälpa den stora flyktingvågen som uppstod i samband med att Nordkorea invaderade Syd och skapa ett flyktingläger för dessa i Japan.
Ordförande i det Norska Röda Korset var Erling Steen som då tog kontakt med utrikesdepartementet och förslog ett någon form av ambulanshjälp skulle kunna ställas till förfogande från Norge. Då den ekonomiska situationen i Norge och det dåvarande engagemang som fanns kunde inte detta genomföras. Norska Röda Korset var ändå inne på linjen att något måste göras men ekonomin var en bromsande faktor.
Det hela slutade med ett förslag där det skulle upprättas ett flyktingläger i Japan för cirka 2000 civila flyktingar samt ett sjukhus med 200 sängar. Sjukhuset skulle behandla vanliga sjukdomar inte krigsskadade soldater. Det skulle vara en norsk administration men med koreansk sjukvårdspersonal. FN föredrog ett fältsjukhus före ett ”vanligt” sjukhus som var förslaget. Flyktingläger i Japan utgick. Sverige fanns ju redan på plats med ett evakueringssjukhus som arbetade hårt med både civila och skadade soldater. Personer med både krigsskador och andra åkommor typ TBC, med flera.
I september 1950 hade nordkoreanska trupper tagit terräng ända ner till Pusan och stod bara 4-5 mil från svenska sjukhuset.
December 1950 fick Erling Steen klartecken från utrikesdepartementet att iordningställa ett sjukhus för omhändertagande av skadade soldater. Sjukhuset skulle bli efter amerikansk modell ett MASH (Mobile Army Surgical Hospital) med 60 sängar och en personalstyrka om cirka 80 personer (12 läkare, 20 sköterskor samt övrigt understöd). Kostnaden hamnade på cirka 5 miljoner kronor. 2 mars 1951 beslutade stortinget att genomföra beslutet.
Amerikanska 8.e armén tog tillbaka stora delar av Korea samt delar bakom den 38 breddgraden under mars månad och under maj månad började 8.e armén offensiv. Detta skedde i samband med att Norge sände sitt sjukhus till Korea.
16 och 23 maj 1951 kommer Norge till Korea med sitt NORMASH. Personalen flögs till Korea från Stavanger via München, Nice, Napoli, Beirut, Kairo, Korachi, Calcutta, Bangkok, Hongkong och över till Tokyo. Från japan flögs de med militärflyg över till Seoul.
NORMASH skulle verka cirka 15 km bakom frontlinjen. Det första fältsjukhuset blev upprättat Uljongbu ett par mil norr om Seoul. Lägren byggdes upp av tält på i runda tal 140 kvadratmeters yta. De första 40 dagarna behandlades cirka 1048 soldater och 23 civila. Fältsjukhuset fick sin första svåra händelse då kanadensiska och australiensiska styrkor erövrade en landsby och började evakuera de civila. Då landade en granat mitt bland personal och civila. Den dagen behandlades 41 koreaner och FN-personal.
Det var sanitetspersonal som var de första som tog hand om de skadade när de anlände till NORMASH. Där blev alla kontrollerade för de fördes in i operationstälten. I operationstälten fanns fyra operationsplatser och de var i gång dygnet runt. Efter detta blev NORMASH flyttat till Tongduchon. I detta område fanns en stor del av bidragsländernas styrkor tillsammans med US 1:st Cavallery Division. Platsen låg cirka 15 km bakom fronten och man kunde se att det hade funnits en by i området. Det hade funnits cirka 20 000 civila i byn. Kampen sattes upp och teamen kunde starta sin verksamhet på platsen. Direkt började teamen att operera och det var flera hundra som fördes till kampen varje dygn för vård. Här behandlades soldater från båda sidor.
NORMASH fick mycket beröm för sitt arbete av amerikanerna. Det blev en förstärkning av personal från de 80 till drygt 100. En period var det också tal om att sända norsk trupp till Korea men det avfärdades. Under hösten närmare bestämt den 26 oktober gav stortinget ok till en fortsättning för NORMASH. NORMASH blev ett normalt FN fältsjukhus och personalen bytte till amerikanska uniformer vilket de inte haft tidigare utan det var kopplat till Röda Korset.
I juni 1952 flyttades NORMASH från Tongduchon och till en plats 5 km norrut. De fordon som fanns att bruka var 15 amerikanska GMC 2,5 tons lastbilar, tre 3/4 tons tankbilar för vatten och 4 jeepar.
Att upprätta sjukhuset tog cirka 6 timmar och det var en plats som såg ut som en lund med träd och grönt område vilket gjorde det lätt att kamouflera.
Ett uppdrag som satte stora intryck i personalen var att frakta döda koreaner till deras hemmabyar. Inte nog med att liket och påsen de låg i skulle levereras utan påsen skulle tas med hem till sjukhuset. Det var inte så tydliga adresser så det var svårt att hitta till rätt byar.
Sjukhuset hade små helikoptrar av märket Sikorsky. Det var transportmedel som kunde flygas med cirka 130 km/tim med 2 timmars aktionstid.
Då många kom in med svårt infekterade sår så var det vanligt att dessa inte syddes igen direkt efter operation utan de fick vätska av sig. Det var en hel del skador bland civila som gått på landminor och fått svåra skador. Det förekom också en del skador efter fosforbomber som var svårbehandlade.
NORMASH fanns i Korea från 1951-1954 och kunde under den perioden behandla drygt 90 000 patienter. Av dessa kunde cirka 4500 skrivas ut direkt medan övriga skadade fick sändas till andra sjukhus. Cirka 2 % avled på sjukhuset.